خانه سالمندان محسنی اراک    (انجمن آلزایمراستان مرکزی)

خانه سالمندان محسنی اراک (انجمن آلزایمراستان مرکزی)

گزارش ازانجمن آلزایمرخیریه امام جواد(ع) استان مرکزی حامی سالمندان آلزایمری ،بیماران روانی مزمن ،فرزندان بی سرپرست دختروپسر(ایتام)
خانه سالمندان محسنی اراک    (انجمن آلزایمراستان مرکزی)

خانه سالمندان محسنی اراک (انجمن آلزایمراستان مرکزی)

گزارش ازانجمن آلزایمرخیریه امام جواد(ع) استان مرکزی حامی سالمندان آلزایمری ،بیماران روانی مزمن ،فرزندان بی سرپرست دختروپسر(ایتام)

سالمندان را دریابیم

سالمندان را دریابیم


مشهد- ایرنا- سالمند، فردی است که سن او ۶۰ سال و بالاتر است. او پس از سالها کار و تلاش و ارائه خدمات به جامعه نیاز دارد که در دوران سالمندی به کمکش بشتابیم و پاسخگوی نیازهایش باشیم.

گرچه در سال‌های اخیر به مدد توسعه‌ اجتماعی، اقتصادی و پیشرفت نظام سلامت، جامعه به میانگین سنی بالاتر و امید به زندگی بیشتری دست‌ یافته و افزایش امید به زندگی با افزایش درصد جمعیت سالمندی همراه بوده و سالخوردگی جمعیت یک دستاورد مثبت و یکی از افتخارات مسوولان به شمار می‌رود اما برخورد جامعه با سالمندان دور از انصاف است.

در شهرستان کاشمر استان خراسان رضوی که ۱۰ درصد جمعیت آن را سالمندان تشکیل می‌دهند، سالمندان اغلب غمین و افسرده و بدون هیچ برنامه برای دوران فراغت از کار، روزهای خود را سپری می‌کنند.

نداشتن درآمد کافی و ناتوانی از تهیه وسایل و خدمات توانبخشی از قبیل سمعک و عینک، دسترسی ناکافی به خدمات درمانی در حوزه جسمی و روانی و برنامه‌ریزی ناکافی در خصوص گذران اوقات فراغت به نحو مطلوب، از جمله مشکلات این سالمندان است.

پای درد دل سالمندان

محمدحسین ‌خوارزمی که دوران سالمندی خود را سپری می‌کند و اغلب روزها، چند ساعتی روی نیمکت‌های بوستان "بسیج" در شهر کاشمر می‌گذراند به خبرنگار ایرنا گفت: وضعیت آسایشگاه و خدمات آن نسبت به جمعیت سالمندان در این شهر مناسب نیست.

وی افزود: تنها سرای سالمندان موجود در این شهرستان به صورت مشترک با آسایشگاه معلولین ذهنی قرار گرفته است.

این سالمند که دوران بازنشستگی را می‌گذراند ادامه داد: نبود بیمه‌های مراقبتی برای سالمندان و حمایت ناکافی ارگانهای دولتی از سالمندان دردسرساز است.

فاطمه دردانه نیز که ۷۲ سال سن دارد گفت: به رغم افزایش سن، احساس ضعف و پیری نمی‌کنم ولی نگاه جامعه را به خود به عنوان یک فرد سالمند نمی‌پسندم.

وی افزود: جامعه برای تجربه و توان سالمندان ارزشی قائل نیست و همین که دوران بازنشستگی آغاز می‌شود هیچ ‌کس به سراغت نمی‌آید و سالمندان با کوله‌باری از تجربه از یادها می‌روند.

این سالمند ادامه داد: در هر دوره سنی، افراد نیازهای خاصی دارند و باید متولیان با در نظرداشتن ویژگی‌های هر دوره سنی متناسب با آن برای افراد برنامه‌ریزی و تصمیم‌گیری کنند.

افزایش شاخص مراقبت سالمندان در کاشمر

مدتی است برنامه مراقبت از سالمند به صورت یک برنامه با عنوان "بسته مراقبت‌های ادغام یافته سالمندان" طراحی ‌گردیده که شامل ارزیابی شرایط جسمانی سالمند، توصیه‌های مناسب و مداخلات آموزشی مرتبط از نظر فشار خون، اختلالات تغذیه، اختلالات چربی ‌خون، دیابت، سقوط و عدم تعادل، افسردگی، تشخیص زودهنگام و غربالگری سرطان پستان و تشخیص زودهنگام و غربالگری سرطان روده بزرگ است.

در ارائه این مراقبت‌ها چنانچه برای سالمند ابتلا به یک یا چند بیماری توسط پزشک‌ تشخیص داده شود وی در چرخه مراقبتهای ویژه یا ارجاع تخصصی و سپس پیگیری قرار می‌گیرد و اگر سالمند مبتلا به بیماری یا اختلال نباشد، در چرخه مراقبت‌های دوره‌ای قرار می‌گیرد.

رییس مرکز بهداشت کاشمر در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: شاخص مراقبت سالمندان در این شهرستان از ۵۶.۲۵ درصد در سال ۹۶ به ۶۳.۵ درصد در پایان سال ۹۸ رسیده است.

مجتبی قائمی افزود: بر اساس سرشماری ابتدای سال ۹۹ شهرستان کاشمر ۱۸ هزار و ۴۷۵ نفر سالمند دارد که ۱۰.۴۱ درصد جمعیت شهرستان را تشکیل می‌دهد.

وی ادامه داد: مراقبت دوره‌ای سالمندان در کنار آموزش شیوه زندگی سالم می‌تواند با کاهش بار بیماری و افزایش امید به زندگی توام با سلامت، به سالمندی سالم و فعال منجر شود.

رییس مرکز بهداشت کاشمر با بیان اینکه ۶۵.۶ درصد سالمندان این شهرستان توسط پزشکان مراکز معاینه شده و ۷۱.۱ درصد آنان آزمایشات لازم را انجام داده‌اند گفت: همچنین ۲۳.۴ درصد از سالمندان، "بهبود شیوه زندگی در سالمندی" را آموزش دیده‌اند. 

لزوم اجرای برنامه‌های حمایتی برای سالمندان

با توجه به پیش رو بودن روز جهانی سالمند (اول اکتبر و دهم مهر ماه ) و شیوع کرونا، فرصت مغتنمی است که در راستای حفظ و ارتقای سلامت و منزلت سالمندان، ایجاد شرایط لازم برای خودمراقبتی و دسترسی آسان آنان به انواع خدمات و حمایتهای لازم، ارتقای مهارتها و توانمندی‌ها، مشارکت اجتماعی و آموزش شیوه زندگی سالم برای رسیدن به سالمندی پویا فعالیت نماییم. 

مسوول واحد سلامت خانواده مرکز بهداشت کاشمر نیز با بیان اینکه سالمندی دوره‌ای از زندگی است که نیازهای خاص خود را دارد گفت: نیازهای اقتصادی - رفاهی، نیازهای اجتماعی – فرهنگی و نیازهای بهداشتی درمانی و توانبخشی در زمره این نیازها هستند.

ماندانا ملکی‌زاده افزود: برای حل مشکلات سالمندان باید به شرایط جغرافیای انسانی، اقتصادی و فرهنگی توجه نماییم و در راستای پاسخگویی به نیازهای واقعی این قشر تلاش کنیم.

وی ادامه داد: حفظ و ارتقای رفاه مادی، اجتماعی، جسمی، روانی و معنوی سالمندان به ‌منظور حفظ استقلال و کرامت انسانی و افزایش کیفیت زندگی آنان در ابعاد مختلف، ضروری است.

مسوول واحد سلامت خانواده مرکز بهداشت کاشمر گفت: برای حضور سالمندان در اجتماع پیش از هر چیر نیازمند تغییر نگرش جامعه به سالمندی هستیم علاوه براین باید به فکر تامین نیازهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی این قشر باشیم و اجرای برنامه های حمایتی را در اولویت قرار دهیم.

وی با اشاره به شعار روز جهانی سالمند با عنوان "کرونا، فرصتی برای تغییر نگاه به سالمندان" بر اطلاع­‌رسانی مناسب و لزوم ارائه آموزش مهارتهای زندگی به سالمندان تاکید کرد و افزود: سالمندان سرمایه جامعه محسوب می‌شوند و باید با حمایت‌های اجتماعی، رفاهی و اقتصادی و مراقبت از سلامت جسمی و روانی و آموزش و توانمندسازی آنان پاسخگوی نیازهای آنها باشیم.

سالمندان تنها را دریابید



سالمندان تنها را دریابید                                 


سالمندان تنها را دریابید

پیرزن‌ها و پیرمردها وقتی تنها می‌شوند، شرایط زندگی‌شان کاملا تغییر می‌کند، نسبت به دیگران حساس‌تر می‌شوند و احساس می‌کنند بچه‌ها آنها را فراموش کرده‌اند؛ حتی اگر هر روز هم به آنها سر بزنند.

به گزارش ایسنا، روزنامه جام جم نوشت: «از زمانی که شوهرش از دنیا رفته، گوشه‌گیر شده‌ است‌. این را اطرافیانش هم متوجه شده‌اند. احساس می‌کرد از زمانی که تنها شده دیگر بچه‌ها آن طور که باید او را تحویل نمی‌گیرند. توقعش از بچه‌ها بیشتر شده‌بود و مدام تصور می‌کرد باری به دوش بچه‌هایش شده‌است‌. گاهی در تنهایی خودش اشک می‌ریخت اما جلوی بچه‌ها سعی می‌کرد محکم باشد. دیگر حوصله نوه‌هایش را نداشت‌. انگار هر بار که آنها بازی می‌کردند، روی مخ او راه می‌رفتند. سال‌ها زندگی مشترک مثل فیلم از جلوی چشمانش رد می‌شد. دلش می‌خواست زمان برمی‌گشت و او دوباره دست‌های پیرمرد را در دستش لمس می‌کرد. تازه یاد گرفته‌ بود چطور با تلفن همراهش تاکسی بگیرد. هر وقت فرصت داشت، مسیر بهشت‌ زهرا را می‌رفت و خودش را به مزار او می‌رساند. گریه می‌کرد و حسرت می‌خورد.  پیرزن‌ها و پیرمردها وقتی تنها می‌شوند، شرایط زندگی‌شان کاملا تغییر می‌کند، نسبت به دیگران حساس‌تر می‌شوند و احساس می‌کنند بچه‌ها آنها را فراموش کرده‌اند؛ حتی اگر هر روز هم به آنها سر بزنند.

زندانی‌شدن در قفس تنهایی

بسیاری از کارشناسان بر این باورند که تنها شدن سالمند پس از یک عمر زندگی مشترک با همسرش، بزرگ‌ترین ضربه روحی به آنها به شمار می‌رود. این افراد بعد از فوت همسرشان دیگر انگیزه‌ای برای شادی ندارند، خودشان را در قفس تنهایی زندانی می‌کنند و این بچه‌ها و خانواده و اطرافیان هستند که باید شرایط را برای آشتی دوباره این سالمند با زندگی فراهم کنند.

احساس نزدیکی به مرگ

محمد زمانی، متخصص طب‌سنتی به جام‌جم توضیح می‌دهد که مرگ، موضوعی طبیعی است اما وقتی فردی در سالمندی همسر خود را از دست می‌دهد، احساس نزدیکی بیشتری به مرگ می‌کند و این برای او دردناک است‌. این در حالی است که در سالمندی بدن فرد میانسال نیز دچار افت در عملکرد می‌شود و این کاهش قوه عملکرد و بروز بیماری‌ها، این احساس را در فرد ایجاد می‌کند که به مرگ نزدیک‌تر شده‌ است‌.

این پزشک به این نکته اشاره می‌کند که مرگ همسر برای سالمند استرس بالایی ایجاد می‌کند و آسیب‌پذیری را در او افزایش می‌دهد و در توضیح آن می‌گوید: «فرد سالمند به دلیل مشکل جسمی و کهولت سن نمی‌تواند پس از مرگ همسر برای خودش سرگرمی ایجاد کند و این سبب می‌شود او احساس کند با مرگ فاصله زیادی ندارد.»

سالمند را در غم تنهایی رها نکنید

زمانی با توضیح اینکه برخی سالمندان از شخصیت با ثبات‌تری برخوردارند و پس از مرگ همسر می‌توانند خودشان را تا حدود زیادی مدیریت کنند، ادامه می‌دهد : «اما همه سالمندان این‌ طور نیستند و شرایط روحی و جسمی‌شان سبب می‌شود نتوانند نقش خود را با تغییر شرایط، پیدا کنند. آنها افرادی متوقع‌تر نسبت به قبل می‌شوند و از فرزندان‌شان انتظار دارند وقت بیشتری را به ایشان اختصاص دهند.»

او تاکید می‌کند این افراد بیشتر افسرده می‌شوند و این افسردگی سبب بروز سوء تغذیه در آنها شده و آنها را در برابر بیماری‌ها ضعیف‌تر می‌کند. این ماجرا وقتی پررنگ‌تر می‌شود که شرایط مالی سالمندی که همسرش را از دست داده خیلی هم خوب نباشد و او مجبور شود از فرزندانش برای گذران زندگی یا تامین هزینه‌های زندگی کمک بگیرد.

بچه‌ها هوای والد تنها را بیشتر داشته‌ باشند

زمانی به این نکته اشاره می‌کند که خانواده‌ها در چنین مواردی بیش از گذشته باید هوای پدر و مادر تنهای خود را داشته‌باشند. «افسردگی یکی از مهم‌ترین عوارضی است که تنهایی سالمند با خود به همراه می‌آورد و در این میان این بچه‌ها هستند که می‌توانند مانع بروز این عارضه روانی شوند. هر قدر سالمند تنها با فرزندان و خانواده خود بیشتر رفت و آمد داشته‌باشد، افسردگی کمتر و حال روحی بهتری خواهدداشت‌. این رفت و آمدها سبب می‌شود سالمند تنها فکر نکند عمرش را صرف بچه‌هایش کرده و حالا بچه‌ها تنها رهایش کرده‌اند. شاید جوان‌ترها این موضوع را خیلی درک نکنند اما همین تماس‌های تلفنی یا چنددقیقه سرزدن به پدرومادر، تاثیری شگرف در روحیه پدرومادر تنها دارد.»

ارتباط با دوستان‌تان را قطع نکنید

این متخصص طب سالمندی تاکید می‌کند: «سالمندان یک راه دیگر هم برای افزایش روحیه خود دارند و آن هم ارتباط با دوستان‌شان است. اصولا سالمندان طرز تفکر مشترکی دارند و خاطرات یا دردهای مشترکی دارند که این می‌تواند باب گفت‌وگوی میان آنها را باز کند. این‌گونه فرد سالمند این احساس را در خود ایجاد می‌کند که تنها نیست و افرادی هستند که درد او را متوجه می‌شوند. این ماجرا احساس بهتری به آنها می‌دهد. این رفت و آمدها و گفت‌وگوی سالمند با دوستانش می‌تواند بار فشار فرزندان را نیز کم کند و پدر یا مادر سالمند توقع کمتری از آنها داشته‌باشد.»

در برخورد با سالمند باید یک موضوع را مد نظر قرار دهید، این‌که سالمند کودک نیست‌. گاهی برخی از ما فراموش کرده‌ایم این پدر یا مادر شأن خاصی دارند که در رفتار باید مواظب باشیم این منزلت به خطر نیفتد و طوری برخورد نکنیم آنها را رنجیده خاطر کنیم.»

مراحل بیماری آلزایمر و نحوه پیشروی آن

مراحل بیماری آلزایمر


اطلاع از این موضوع که خودتان یا یکی از عزیزانتان به آلزایمر مبتلا شده‌اید می تواند یک تجربه عاطفی عمیق باشد. از این رو آشنایی با مراحل بیماری آلزایمر می‌تواند تا حد زیادی به شما کمک کند تا بتوانید راحت‌تر با این موضوع کنار بیایید.

صرف نظر از اینکه خودتان یا یکی از اعضای خانواده‌تان به آلزایمر مبتلا شده باشید، این بیماری پیش رونده به آهستگی بر روی زندگی تان اثر خواهد گذاشت. اولین گام در مدیریت بیماری آلزایمر، کسب اطلاعات کافی در مورد مراحل بیماری آلزایمر، از نحوه پیشرفت آن گرفته تا گزینه های درمانی موجود برای آن می باشد. بیماری آلزایمر شایع ترین نوع دمانس است. در بیماری آلزایمر، توانایی های فرد در موارد زیر دچار اختلال می شود:

  • یادآوری
  • تفکر
  • قضاوت
  • صحبت کردن و یافتن کلمات
  • حل مسئله
  • ابراز خود
  • حرکت در مراحل اولیه

مراحل بیماری آلزایمر می تواند به تدریج با کارهای روزمره تداخل پیدا کند. در مراحل انتهایی، فرد برای انجام فعالیت های ضروری به دیگران نیاز پیدا می کند. در مجموع 7 مرحله برای آن مطرح شده است.

هیچ درمان کاملی برای آلزایمر وجود ندارد با این حال درمان ها و مداخلات موجود می توانند سیر پیشرفت بیماری را کند کنند. با آگاهی یافتن در مورد هر یک از مراحل بیماری آلزایمر بهتر می توانید برای آنچه که در انتطارتان است آماده شوید.