بیماری آلزایمر یک اختلال پیشرونده مغزی است که بهتدریج حافظه شخص و توانایی یادگیری، استدلال، قضاوت، برقراری ارتباط و انجام فعالیتهای روزانه را مختل میکند. به هنگام پیشرفت بیماری آلزایمر، افراد ممکن است تغییراتی در شخصیت و رفتار از قبیل اضطراب و تشویش، بدگمانی، آشفتگی و همچنین توهمات و خیالات را تجربه کنند. در حال حاضر، درمان کاملی برای این بیماری وجود ندارد، اما درمانهای جدید نشان از افق فکری جدید درباره بیولوژی این بیماری دارد.
برخی از عوامل خطر، احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش میدهند. سن و ژنتیک، دو فاکتور خطر بسیار مهم هستند. اغلب افراد مبتلا به این بیماری بالای ۶۵ سال هستند، اما لازم به ذکر است که روند بیماری سالها قبل از شروع تخریب حافظه و ادراک فرد آغاز میشود. فرم خانوادگی بیماری )FAD( که نسل به نسل منتقل میشود، حدود هفت درصد از کل شیوع آلزایمر را دربرمیگیرد اما بیشتر موارد بیماری، علت قابل شناسایی مشخصی ندارد.● مقدمات آلزایمرـ عادتهای غذایی ناسالمـ دیابتـ فشارخون بالاـکلسترول بالاـ سکته مغزیـ چاقیـ استرسـ بیماریهای التهابی مزمنـ تاریخچه پزشکی افسردگیـ ( MCIنبود ادراک خفیف)ـ فعالیت فیزیکی اندکـ موقعیت اجتماعی -اقتصادی پایینـ فعالیتهای مغزی ناکافیـ تحصیلات پایینـ آسیب مغزی مثل ورزشکاران رشته بوکسـ سیگارکشیدنـ کمبودهای تغذیهای مثل کمبود ویتامین ۱۲B و فولات● تغذیهدر آلزایمررژیم غذایی خاصی برای مبتلایان به بیماری آلزایمر مورد نیاز نیست، مگر اینکه این بیماران، از بیماری دیگری نیز رنج ببرند، مثل دیابت که در این صورت لازم است از رژیم غذایی خاص دیابتیها پیروی کنند. در هر حال یک رژیم غذایی متعادل بسیار سودمند خواهد بود. در زیر اصول یک تغذیه خوب یادآوری میشودـ خوردن انواع مواد غذایی از گروههای غذاییـ تثبیت وزن از طریق برقراری تعادلی صحیح میان فعالیت و خوردنـ انتخاب مواد غذایی که چربیهای اشباع و کلسترول کمتری دارندـ محدودیت مصرف قند و شکرـ مصرف متعادل نمکـ نوشیدن هشت لیوان آب در روز (مگر اینکه فرد به علت مشکل پزشکی دیگری مثل نارسایی احتقانی قلب محدودیت داشته باشد.))● داروهااگر این احتمال وجود دارد که مواد غذایی با دارو تداخل عمل پیدا کنند، از پزشکتان سوال کنید.▪ آلزایمریها و پیشگیری از یبوستـ غذاهای غنی از فیبر میل کنید. منابع خوب فیبر شامل میوهها، سبزیها و غلات کامل است. فیبر و آب به عبور مدفوع در کولون کمک میکنند. اغلب فیبر میوهها در پوست آنهاست..ـ غلات سبوسدار بخورید یا سبوس آنها را به سایر مواد غذایی اضافه کنید، مثل سوپ و ماست.ـ هشت لیوان آب یا سایر مایعات در روز بنوشید (مگر اینکه محدودیت مصرف مایعات داشته باشید)ورزش کنید.▪ نکات عمومیـ به آرامی غذا بخورید.ـ غذایتان را به قسمتهای کوچک تقسیم کنید و آن را بهطور کامل بجوید.ـ سعی نکنید بیشتر از یک دوم قاشق غذاخوری از غذایتان را در یک لحظه (در آن واحد) بخورید.● آلزایمر و خشکی دهانـ هشت لیوان یا بیشتر آب در روز بنوشید و در صورت احساس عطش، این تعداد را به ۱۰ لیوان یا بیشتر افزایش دهید.ـ نان تست، کلوچه یا کراکر را در شیر، شکلات داغ یا قهوه به منظور نرمکردن آنها بخیسانید.ـ بعد از هر لقمه غذا به منظور مرطوب شدن دهانتان و همچنین بلعیدن راحتتر غذا، مقدار اندکی نوشیدنی بنوشید. برای نرمتر و مرطوبشدن غذاها به آنها سس اضافه کنید، مثل آب گوشت یا کره آب شده.ـ در آبنبات ترش یا بستنی میوهای برای افزایش بزاق دهان و مرطوبشدن محیط دهانتان استفاده کنید.ـ از دهانشویههای تجاری استفاده نکنید. این دهانشویهها اغلب حاوی الکل هستند که میتواند دهان شما را خشک کند. از پزشک یا دندانپزشکتان درباره فرآوردههای دیگر دهانشویه سوال کنید.از پزشکتان درباره فرآوردههای بزاق مصنوعی سوال کنید. این فرآورده با تجویز پزشک در تمام داروخانهها قابل دسترساند..● ثبات وزنسوءتغذیه و کاهش وزن در بیماران مبتلا به آلزایمر بسیار دیده میشود. بهمنظور رفع این مشکلـ غذای کمتری را در تعداد وعدههای بیشتری بخورید. خوردن پنج تا شش بار غذا در روز آسانتر از خوردن همان تعداد غذا در سه وعده اصلی است.ـ از مکمل مولتیویتامین مینرال روزانه استفاده کنید.مکملهای رژیم غذایی مایعات ممکن است کمککننده باشد..● نیاسین و آلزایمریک مطالعه جدید نشان میدهد که افرادی که به میزان کافی نیاسین از رژیم غذاییشان دریافت میکنند، خطر بیماری آلزایمر در آنها ۷۰ درصد کمتر است.غذاهای غنی از نیاسین شاملـ گوشت و ماهیـ لوبیاها و عدسـ مغزهاـ غلات غنی شده، نان تهیه شده از گندم کاملـ قهوههمچنین ثابت شده است که امگا ۳ علاوه بر اینکه خطر بیماریهای قلبی – عروقی را کاهش میدهد، میتواند اثرات مفیدی روی بیماران مبتلا به آلزایمر داشته باشدد